Rólam

Rólam

Mit kell tudni rólam? Talán elég ennyi.

Herold Ferenc = Kertember

Úgy illik, hogy bemutatkozzam, megmutassam, hogy ki áll az itt megjelent információk mögött. Nem könnyű egy fél életből megmutatni azt a pár pillanatot, amelyből megismerheti azt, ami engem ezeknek a szövegeknek, képeknek, videóknak az elkészítésig vezetett.

1968-ban születtem egy vidéki városban. Szüleim gyökerei falura vezettek, ahol imádtam eltölteni a nyarakat. Bár egész kis koromban nem szerettem, hogy kiragadtak a hétköznapi megszokott közegemből, és egy teljesen idegen világba, teljesen más emberek közé helyeztek. Ezt aztán idővel megszoktam, és mezítlábas-gumiszandálos porontyként töltöttem az összes nyaram Ászáron.
Nagyiék ászári, és anyuék komáromi kertjében sem tüsténkedtem, mint hasznos dolgozó, de a kíváncsiság mindig bevitt. Tanulmányoztam a természet megjelenését, a haszonkert és haszonállat találkozását, az emberi kertészkedés tudományát. Milyen sokat változott ez az eddigi életem alatt?
Amit a kertekben nem találtam meg, azt a természetben igen. Sajnos az emberi civilizáció terjedése mára az összes gyerekkori játékteremet beépítette, tönkretette, az egykori növény- és állatvilág eltűnt, átalakult. Az egyik legszembetűnőbb és legaktuálisabb változás, hogy akkor a parlagfű még simán vette a 150-200 centis magasságot, és olyan mezőket alkotott, amelybe labirintusokat építettünk és napestig nyúló számháborút, bújócskát vívtunk. Gyakran órákig tartott, mire megtaláltuk egymást. Ma ez a buja vegetáció alig ismert, a parlagfű pedig 50 centis magasság alatt már hozza a virágát.

De ne kalandozzunk el.

Gyerekkori élményeim meghatározóak voltak abban, hogy 12 évesen már kertész szerettem volna lenni.
Így általános suli után jött a mezőgazdasági szakközépiskola, majd a kertészeti főiskola. Minél több szakmát tanultam, annál jobb tanuló vált belőlem, így jutottam el a gyenge közepes általános iskolai szintről a kitűnő diplomáig. Tanulmányaim alatt folyamatosan dolgoztam, szívtam magamba a gyakorlati tapasztalatokat, amelyet a mai napig folyamatosan megteszek. De mára az elméleti tudás edénye mellett több dézsányi gyakorlati szerepel, így van honnan merítenem az írásaimhoz. Elméleti tanulmányaim során zöldség- és dísznövénytermesztésre szakosodtam. Ezt a mindennapi gyakorlatokban a dísznövények gondozásával bővítettem, majd a metszés vette át a fő vonalat. Eddigi munkás éveim mind a kertész szakmában folytak. Dolgoztam kétkezi munkásként, mint alkalmazott és vállalkozó, vezetőként szintén alkalmazotti státuszban és cégem vezetőjeként, legyen szó állami és magánszféráról. Munkáim mellett folyamatosan tanultam, hol szakmérnöki, hol OKJ-s képzéseket abszolváltam sikeresen. Több száz kert tervezésében, építésében, gondozásában vettem részt. Ami viszont kimaradt az életemből, az a külföldi munkavégzés és tapasztalatszerzés, de ezt nem is nagyon bánom, hisz a munkám Magyarországhoz köt, a magyar
– kertkultúrához,
– flórához,
– faunához,
– környezeti adottságokhoz,
– emberek elvárásaihoz, igényeihez.

Egyszóval itt építek és gondozok kerteket, az itteni sajátosságok mellett. Hivatásszerű kertészeti munkásságom mellett hobbi szinten is kertészkedem, de ahogy a jó cipésznek is lyukas a cipője, úgy az én kertem is hagy kívánnivalót. Kertjeimet három részre osztottam:
– Az első és legfontosabb a paleo elvek mentén művelt kert, ami a betegségem miatt is igen fontos tiszta táplálékforrást biztosít számomra.
– A második a díszkert, ahová pihenni húzódom vissza.
– És a harmadik a gazdasági hasznot is nyújtó haszonkert, amellyel egy újabb megélhetést alakítok ki magamnak.

Mindhárom csodás kikapcsolódást nyújt, amikor bennük dolgozom.

És hát itt tartok most. Felvértezve a kertészeti tudással, amelyet az online és offline világában próbálok megosztani kertész társaimmal.

Baráti üdvözlettel,
Herold Ferenc „Kertember”

Szaktanácsadás

Szaktanácsadással foglalkozó orgánumok esetén bizonyára fontos dolog, hogy tudjuk kitől is származnak az iránymutatások, de azt gondolom, hogy mégsem ez a legfontosabb. Sokkal inkább a tanácsok szakmaiságára, érthetőségére és használhatóságára helyezném a hangsúlyt. Az első szempont magáért beszél. Az érthetőség is fontos, mert sok szakember elmerül szakmájának nyelvezetében, amit nem biztos, hogy minden kerttel rendelkező ember megért. A használhatóságra is kevés szakember ügyel, pláne a mai világban, amikor bármi elérhető csak pénz kérdése. Hiába adok én egy érthető szakmai tanácsot, ha a megvalósításhoz olyan erőforrásokat kellene megmozgatni (pénz fizikai stb.), amik nem állnak a tanácsot kérő rendelkezésére. A fentieken túl kiemelt jelentőséget tulajdonítok a szaktanácsadó motiváltságának is. Remélem, hogy írásaim a fenti szempontoknak is megfelelnek.